facebook
 • Orkest

  In het harmonieorkest van Advendo worden de prachtige klanken van verschillende instrumenten samengebracht tot mooie muzikale stukken. Dit vergt tijd, oefening en ervaring, waartoe Advendo veel kansen en mogelijkheden biedt...

  Meer info over ons orkest.
 • Slagwerkgroep

  De slagwerkgroep van Advendo bestaat momenteel uit ongeveer 40 leden inclusief leerlingen en komt uit op eredivisieniveau. Alles over de oprichting en geschiedenis, de groei, de veranderingen, interviews, informatie over lid worden, optredens....

  Meer info over onze slagwerkgroep.
 • Majorettes

  Majorette of twirlen, hoe je het ook noemen wil, is meer dan het marcheren op straat en het gooien met een stokje (baton). Binnen de vereniging richten wij ons, naast het aanleren van batontechnieken, ook op houdingsaspecten, danstechnieken...

  Meer info over twirlen.

Geschiedenis

Het begin

De Koninklijke Christelijke Muziekvereniging Advendo (Aangenaam Door Vriendschap en Nuttig Door Oefening), werd opgericht op 12 juni 1889. De vijftien leden die Advendo tijdens de oprichting telde, kwamen met moeite aan 300 gulden waar ze net vijftien instrumenten van konden kopen. In de begintijd betaalde men contributie naar draagkracht, met als minimumbedrag vijftien cent per week.
               

Advendo ontwikkelde zich verder en in het jaar 1925 kon de vereniging de Muziektent aan de Spoorstraat in gebruik nemen. Op dat moment telde de vereniging ruim vijftig leden. Natuurlijk was het tijdens de oorlogsjaren bijzonder moeilijk met volledige bezetting te repeteren, maar de inzet van dirigent en leden was er niet minder om. Martin Bijleveldt was de dirigent die in de jaren 1928 tot 1946 de vereniging tot grote bloei heeft gebracht. En na hem kwam Kaspar Oling, die maar liefst 34 jaar aan de vereniging verbonden is geweest.
               

In het jaar 1949, tijdens het 60-jarig jubileum, werd door de Koningin het predikaat “Koninklijk” aan de vereniging toegekend. Advendo was hiermee de eerste christelijke vereniging in Nederland die zich Koninklijk mocht noemen.

Toen kwamen de slagwerkers…

In 1954 werd besloten een tamboerkorps op te richten. Dit tamboerkorps startte met vijftien leden en ging al snel verder onder de noemer van drumband. Onder leiding van onder meer Herman Bosch en Jan Jannink heeft de drumband vele successen behaald. Aan de vooravond van het 100-jarig jubileum van Advendo wist Jan Jannink tijdens concourswedstrijden zijn tamboers te brengen naar het hoogste niveau: de ere-divisie.

… en de majorettes

Een nieuw fenomeen binnen de vereniging vormden de majorettes, waarvoor een speciale groep werd opgericht in 1967. Nadat de eerste beginselen door Herman Bosch werden aangeleerd, werd al snel uitgekeken naar een professionele instructrice, die de majorettes het begrip van de verschillende twirls kon bijbrengen. De majorette- en minirettegroepen hebben door de jaren heen vele regionale en zelfs nationale successen behaald.

Het Advendohuis

Uiteraard willen we het feit niet vergeten dat we in januari 1981 het mooie nieuwe Advendohuis aan de Koersendijk in gebruik konden nemen.Een fantastisch eigen gebouw, waar een grote groep leden en vrijwilligers van de vereniging hun vrije uurtjes in hebben gestopt.

Hoe het tegenwoordig gaat met het orkest, de slagwerkgroep en de majorettes, kunt u elders op onze website lezen.

Advendo

Welkom op de website van Koninklijke Christelijke Muziekvereniging Advendo. Op onze website kunt u kennis maken met onze vereniging. Deze bestaat uit 3 secties: Orkest, Slagwerkgroep en Twirl.

Agenda Bekijk complete Agenda
Twitter
 • 21-07-2017, 20:41

 • 08-07-2017, 17:49

 • 08-07-2017, 22:05

 • 05-07-2017, 08:20

 • 17-06-2017, 14:36

 • 01-06-2017, 12:00